Home » La vie de Jean Marie (2015)

La vie de Jean-Marie (2015)

Jean-Marie is de oudste zoon van een groot gezin, waarvan de Nederlandse vader in 1948 een berg kocht in de Franse Pyreneeën. Daar is hij nu pastoor van 25 dorpjes.
Jean-Marie spreekt over de brutale afwijzing van zijn grote jeugdliefde in het dorp Olette, over zijn daarmee gepaard gaande acceptatie van het priesterschap en over zijn spirituele liefde op latere leeftijd voor zijn buurvrouw. Met zijn eenvoud, openhartigheid en humor weet hij ons te beroeren. Op zijn 75ste levensjaar neemt hij een drastische beslissing en laat iedereen in verbijstering achter.

La vie de Jean-Marie is te zien via IFFR Unleashed. Kijk hier de film online.

 

Recensieoverzicht

 

Kevin Toma Tijdschrift Mest
“Bijna drie uur durend maar geen moment verslappend portret van Jean-Marie, een Vlaamse pastoor die in Zuid-Frankrijk het zielenheil van 25 dorpjes zorgt (…) Onnadrukkelijk vangt Van Houten het verstrijken van de tijd, in alledaagse scenes die dankzij Jean-Marie’s charme en levensvreugde onvergetelijk worden.”  Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van het artikel. 

Edine Wijnands, BN De Stem
“Het is een prachtig verhaal. Over God en de mens. Over liefde en tijd. En over hemel en aarde. Op zo’n manier gefilmd dat de kijker niet anders kan dan (…) als een blok te vallen voor de beminnelijke priester. Die ondanks alles, vooral zichzelf is. Met al zijn twijfels, eerlijkheid en humor.” Lees hier het hele artikel.

Marijke Hilhorst, Elsevier
“We zien hem met evenveel liefde de mis opdragen in zijn witte pij, als in blauwe overall het landgoed bewerken rond zijn huis. Hij plant boompjes, zaait zinnia’s, oogst meloenen, plukt vijgen, (…) plukt bossen bloemen, als hij niet onderweg is naar een van ‘zijn dorpjes’ om een zieke te bezoeken een kind te dopen, een brandweerman te huwen…” Lees hier het hele artikel.

De Filmkrant
“Uit het niets schoot dit jaar tijdens het IFFR La vie de Jean-Marie naar de top van de Publiekspoll (…) Een aangename verrassing, want Peter van Houtens portret van een oude priester in de Pyreneeën is in alle opzichten tegendraadse cinema.” Lees hier deel 1, en deel 2

Regisseur Peter van Houten in De Volkskrant
“Zelden zag ik iemand met zo weinig ballast, die gewoon zegt: als priester mag ik verliefd worden op een vrouw, want zij is een Godsgeschenk. Jean-Marie is in alle eenvoud extreem vrij en openhartig; dat is wat mensen raakt in de film” Lees hier het interview.

Lees hier alle verschenen artikelen over La vie de Jean-Marie

Credits
Production Peter van Houten / Anna Zharkov Film Scenario Peter van Houten Camera Peter van Houten Editor Peter van Houten Cast Jean-Marie Raaymakers, Marie-Claire Batlle, Chantal Crew Peter van Houten, Cilly v.d. Eerden Film locations Olette and Prades (France Pyrenees) Audio Post Production Rut Uijtendaal Color Correction Martin Klein Cinematography Peter van Houten Subtitling Cilly van der Eerden, Peter van Houten English translation Gerrie Timmermans French translation Wim Spapens, Marie-Luc Bakkers, Claire Jansen-Frasse Show Olette , Angles noir Music Choral Girl from Jujols, Neu d’el Canigo Suzette Fabresse, Ave Maria Katarzyna Ewald-Alemany Supported by The Future Store, Filmmore Sales Anna Zharkov Film Subtitles DCP English, French, Dutch Playing time 166′ Year 2015

film online feelgood